1. Yaşıl çayın dəmləmə qaydası
Çay dəmləmək
nə qədər bəsit görünsə də, hətta demək olar ki o xüsusi bir sənətdir. İlk növbədə
istənilən dad və aromanı almaq üçün əsas olaraq suyun temperaturunu düzgün
uyğunlaşdırmaq lazımdır. Mükəmməl bir fincan çay sadəcə çay yarpaqlarının üzərinə
qaynar su tökməkdən ibarət olacaq qədər bəsit deyil. Yaşıl çay da həmçinin eyni
diqqət və ciddi yanaşmaya layiqdir.
Yaşıl
çayın bəzi növləri vardır ki onları qaynar su ilə dəmləmək onun bütün dadını və
teksturasını dəyişir.
·
Yapon Sencha
Yapon
yaşıl çaylarının ən məşhuru olan Sencha yüngül şirin dada malikdir. Dəmlənməsi
üçün 30 saniyə kifayət edir. Bundan əlavə olaraq müəyyən dərəcədə soyuq su
vasitəsilə də 1-2 dəqiqə dəmləmək olar.
·
Çin yaşıl çayları
Bir
fincan Çin yaşıl çayını dəmləmək üçün 3 qram yarpaq kifayət edir. Yenidən dəmləmə
zamanı isə suyun tempraturunu bir qədər artırmaq olar.
·
Qovrulmuş yaşıl çay
Hojiça
kimi qovrulmuş yaşıl çayları dəmləmək çox asandır. Bu növ çaylar digərlərinə
nisbətdə daha az kofein və amin turşularına malikdirlər.
·
Jasmin çayı
Təxminən
1-3 dəqiqəyə dəmlənir. Bir qədər soyudulan təzə qaynadılmış su ilə dəmləmək məsləhət
görülür.
Yaşıl
çayı soyuq halda da dəmləmək mümkündür.
1. Böyük bir şüşə çaydan seçin
2. 1-2 qaşıq çay yarpağı əlavə
edin
3. İlıq və ya soyuq su əlavə edin
4. Qapağını örtün
5. Ən azı 3-5 saat boyunca
soyuducuda saxlayın
6. 24 saat ərzində istifadə edin
Yaşıl
çay üçün xüsusi çaydan istifadə etmək lazımdır, çünki o ən zərif çay növlərindən
biridir. Qara çay və bitki çaylarının qalıqları yaşıl çayın dadına təsir edə bilər.
Şüşə qablar zərif çay yarpaqları üçün ideal
seçimdir. Digər növ çaydanlar düzgün saxlanmadıqda pis dad verə bilər. Eyni
zamanda kağız çay paketlərindən istifadə etmək də çayın təbii ləzzətini itirməsinə
gətirib çıxarır. Dəmləmək üçün çayın miqdarı 2-3 qramdan az olmamalıdır və həddindən
artıq dəmləndikdə dadı acı və xoşagəlməz olur.
Yaşıl
çay digər növ çaylara nisbətdə dadını daha tez itirir. Buna görə də onu hələ
isti ikən içmək lazımdır.
Şərh yaz